Exotisk (Re)presentation

Exotic (re)presentation in the exhibition Artefakter at VästerNorrlands Länsmuseum. Curator: Rebecka Wigh.

härnosand - dansen (kopia).jpg

Skärmavbild 2019-11-27 kl. 23.33.36.png

Fetischer

Sara Brolund Carvalho har återvänt till Angola, ett land där hennes portugisiska släktgren tidigare levt. I familjens ägor finns antika föremål från Angolas historia. Egentligen borde dessa föremål visas på museum i Angola eftersom kolonialismen och ett blodigt inbördeskrig raderat ut de flesta historiska föremål. Artefakterna presenteras i ett mörklagt rum. Detta bär på samma dystopiska känsla som Marlows resa uppför Kongofloden i Joseph Conrads »Mörkrets Hjärta«. Till skillnad från vår tids utställningar finns här ingen punktbelysning som tar fram magin i varje objekt. Dunklet skapar istället känslan av bortglömda och förträngda föremål, förpassade till en källare. De är andeväsen som inte får ro. Artefakter utan historia. Ett Afrika utan historia. Samtidigt stannar inte berättelsen vid denna punkt. Iscensatta filmer, inspelade i Angola, bildar ett ramverk av subversiva berättelser. Här finns en uppkäftighet mot tidigare kolonialherrar, men också ett dekadent vemod, där koloniala byggnader står i förfall. Filmernas drömska tillstånd och politisk verklighet kastar ett nytt ljus över objekten. Föremålen är inte längre fetischer i ordets ursprungliga betydelse som kultföremål. Idag berättar de mer om en kolonial historia som fortfarande manifesterar sig genom handel med antikviteter. Vår okunskap om föremålen ökar bara det exotiska skimmer som bär på löften om svunna tider och fjärran platser. Samtidigt finns här en ambivalens, där vetskapen om övergrepp ständigt är närvarande.

Rebecka Wigh

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s